Jak upiec opłatek w domu?

[Głosów:0    Średnia:0/5]

christmas eve waferBoże Narodzenie to obok Wielkanocy najważniejsze święto chrześcijańskie, bardzo rodzinne, gdyż w tym czasie spędzamy czas w gronie najbliższych, na co w dzisiejszych czasach, w codziennej bieganinie bardzo często nie mamy zbyt wiele czasu. Na ten okres przygotowujemy się ubierając choinkę, pod którą ułożymy prezenty dla rodziny, przygotowujemy tradycyjne potrawy, takie jak barszcz z uszkami, pierogi czy pierniki i strucle makowe, których smakiem będziemy się cieszyć przy wigilijnym stole.

Stół ten nakrywamy białym obrusem, pod który wkładamy sianko, by upamiętnić warunki w jakich narodził się Jezus, a do wieczerzy zasiadamy tradycyjnie wraz z ukazaniem się na niebie pierwszej gwiazdki, symbolizującej Gwiazdę Betlejemską, za którą podążali Trzej Królowie, niosący dary dla Jezusa w Betlejem.

Podobnie jak choinka, potrawy wigilijne, sianko i biały obrus, ze Świętami Bożego Narodzenia nieodłącznie wiąże się opłatek.

Dzielimy się nim podczas wieczerzy wigilijnej z bliskimi na znak pokoju, składając sobie najlepsze życzenia. Opłatek, czyli cienki płatek chlebowy wypiekany z mąki pszennej i wody, w okresie przedświątecznym można kupić niemalże wszędzie, od kościołów począwszy, kończąc na supermarketach i sklepach internetowych. Co jednak, jeśli w natłoku świątecznych przygotowań i bieganinie za prezentami zapomnimy o jego zakupie? Opłatka nie może przecież zabraknąć na stole wigilijnym.

W takiej sytuacji nie musimy się martwić, ponieważ opłatek możemy przygotować samodzielnie w warunkach domowych. Jest to niezwykle proste, a składniki do tego potrzebne na pewno znajdą się w każdym domu, potrzebujemy bowiem do tego jedynie mąki oraz wody. Ewentualnie można dodać odrobinę soli. Do wypieku opłatków potrzebujemy mąki pszennej, najlepiej jak najwyższej jakości, o dużej zawartości glutenu, dzięki czemu opłatki będą ładne i błyszczące – nie mniej jednak udadzą się bez wątpienia z każdego jej rodzaju.

Od czego zaczynamy? Do miksera należy wsypać około 30 dekagramów mąki, następnie wlać wodę, dodać sól i dokładnie wymieszać składniki, tak aby ciasto miało konsystencję śmietany czy też ciasta naleśnikowego. Małe porcje ciasta wylewamy na rozgrzaną patelnię teflonową bez dodatku tłuszczu albo na blachę, jeśli opłatki przygotowujemy w piekarniku. Proces pieczenia trwa bardzo krótko, bo zaledwie od kilkunastu sekund do maksymalnie minuty. Po tym czasie zdejmujemy upieczone arkusze opłatków i pozostawiamy na kratce do pieczenia do wyschnięcia. Następnie je rozcinamy.

Warto wspomnieć, że opłatki praktycznie się nie psują, toteż możemy przygotować je już na długo przed Świętami Bożego Narodzenia. Ciekawostką jest też fakt, iż lekko żółtawy po pieczeniu opłatek już po miesiącu leżakowania staje się biały, a ponadto lepszy w smaku. Bardzo ważne jest jednak jego odpowiednie przechowywanie, a mianowicie w suchym i przewiewnym miejscu. Może to być na przykład kartonowe pudełko wyłożone papierem.

0
0