postheadericon Co podać na wielkanocne śniadanie?

Tradycyjne świąteczne śniadanieBez wątpienia najważniejszym elementem pięknych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych, jest tradycyjne, niedzielne śniadanie. Zwyczajowo podaje się wtedy potrawy z jajek, chrzan, święcony chleb oraz warzywne sałatki i pyszne wędliny. Jak jednak przygotować się do tego uroczystego posiłku, by potrawy smakowały, a aranżacja stołu cieszyła oko.

Potrawy i produkty, które spożywamy podczas świątecznego, niedzielnego śniadania, zwyczajowo poświęca się w kościele w Wielką Sobotę. Tradycyjnie, w koszyczku znajdują się jajka, kiełbasa, chleb i sól oraz inne produkty. W symbolice chrześcijańskiej to właśnie jajko jest symbolem wiosny i odrodzenia, zatem nie może nam zabraknąć potraw i przystawek z jaj podczas świąt wielkanocnych.

Celem przygotowań do wielkanocnego śniadania, powinniśmy na początek nieco przyozdobić stół. Można to zrobić na przykład przy pomocy puszystych bazi, wiosennych żonkili, hiacyntów i narcyzów lub zielonych gałązek bukszpanu. Jeśli dodatkowo zrobiliśmy samodzielnie pomysłowy stroik wielkanocny, z powodzeniem powinniśmy również ustawić go na stole.

Do podawania posiłku wybierzmy także ładną, elegancką zastawę. Śniadanie wielkanocne to przecież niezwykle istotne wydarzenie religijne i rodzinne, uświetnijmy je zatem odpowiednim wystrojem. Na stole nie może nam zabraknąć świeżego pieczywa, świeżych warzyw, sałatek, oraz, oczywiście jajek w każdej postaci. Nie zapomnijmy również o chrzanie i święconce.

Jako podstawę wielkanocnego śniadania, z powodzeniem możemy podać jajka Pyszne wielkanocne śniadaniefaszerowane. Do ich przygotowania potrzebowali będziemy od 10 do 12 jaj, 1kg wiejskiej kiełbasy, słoiczek majonezu oraz przyprawy – sól i pieprz. Na początek powinniśmy ugotować na twardo jajka i następnie wyjąć z nich żółtka. Obraną ze skórki kiełbasę mielimy na jednolita masę z żółtkami. Dodajemy około dwóch łyżek majonezu i doprawiamy do smaku. Tak zrobiony farsz nakładamy do białek. Po napełnieniu jaj można polać majonezem i posypać zielonym szczypiorkiem lub rzeżuchą.

Koniecznie przygotujmy również wiosenną sałatkę ze świeżych warzyw. Do tego celu powinniśmy użyć głównie pysznych i zdrowych nowalijek – rzodkiewek, ogórków i pomidorów. Do wykonania wielkanocnej sałatki z rzodkiewek będziemy potrzebować listki z rzodkiewek, łodygę selera naciowego, szklankę posiekanej bazylii, majeranku, estragonu i kolendry, 2-3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki masła, 3 żółtka, szklankę mleka oraz pieprz i sól. Najpierw selera należy pokroić w cienkie plasterki, a liście z rzodkiewek drobno posiekać. Na stopionym maśle podsmażyć liście rzodkiewki i selera. Dodać gorące mleko i posolić. Po odparowaniu mleka dodać czosnek. Żółtka rozbijamy z posiekanymi ziołami i wlewamy do liści. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

SMACZNEGO!