Menu na wielkanocny obiad

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Wykwintne potrawy mięsnePrzed nami radosne, rodzinne i piękne Święta Wielkanocne, będące doskonałą okazją do spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Jednakże oprócz przygotowania tradycyjnego koszyczka ze święconką, tradycyjnych pisanek i kraszanek oraz eleganckiego nakrycia stołowego na niedzielne śniadanie, równie ważne będzie też zaplanowanie menu obiadowego na pierwszy i drugi dzień świąt.

Oprócz wielkanocnego śniadania, na które powinny składać się przede wszystkim sycące potrawy z jajek oraz wiosenne, lekkie sałatki jarzynowe na Wielkanoc należy również przygotować odpowiednie menu dla domowników lub zaproszonych gości. Warto tak przygotować smakowity świąteczny obiad by okazał się nie tylko pyszny, doskonale doprawiony ale również wykwintny.

Na wielkanocny obiad z powodzeniem podać można na przykład pieczenie faszerowane warzywami. Podlane aromatycznym sosem mięsa doskonale współgrać będą z dietetycznymi surówkami z sałaty, ogórków lub pomidorków koktajlowych. Zamiast zawijanej pieczeni na przykład ze szpinakiem lub groszkiem, na Wielkanoc można również upiec całego kurczaka lub indyka w złocistej panierce i z ziołowymi przyprawami.

W Niedzielę Wielkanocną można również zaserwować rodzinie i znajomym smakowity, pieczony pasztet na przykład z jajkiem i szczypiorkiem. Oprócz mięs można jednakże w święta podawać również ryby, najlepiej duszone lub w galarecie. Na wielkanocny obiad świetnie sprawdzi się na przykład łosoś lub dorsz z warzywami duszonymi na parze i ziemniaczkami w mundurkach oraz ziołową, aromatyczną Menu na Lany Poniedziałekmarynatą.

Również w Lany Poniedziałek, będący drugim dniem Świąt Wielkanocnych warto przygotować smaczne i wykwintne menu na obiad. Można więc będzie zrobić na przykład eskalopki lub kotlety wieprzowe z zestawem surówek. Amatorom dziczyzny polecamy również potrawy z aromatycznymi, grzybowo-żurawionowymi sosami. Do obiadowych dań mięsnych można również z powodzeniem podać kieliszek wina.

Młodszym domownikom zaproponujmy dodatki do świątecznego obiadu kompot lub sok owocowy, na przykład wiśniowy lub z suszonych śliwek. Na deser wielkanocny można podać lody z kolorową posypką z czekolady i wiórków kokosowych lub egzotyczną sałatkę z awokado, mango i pomarańczy ze słodko-pikantnym dressingiem. Po obiedzie warto również zaserwować gościom samodzielnie upieczone ciasta, na przykład mazurki lub smakowite muffinki.

0
0