Potrawy wielkanocne w Niemczech – nadziewana papryka, faszerowane jajka

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Pyszne jajka z farszemŚwięta Wielkiej Nocy to bez wątpienia jedna z ważniejszych uroczystości w kościele katolickim. Z pewnością wszyscy znamy wielkanocną obrzędowość w Polsce, jak jednak wyglądają święta i wielkanocne potrawy u naszych zachodnich sąsiadów, w Niemczech?

Podobnie jak Polska, również Niemcy są krajem katolickim, dlatego też mieszkańcy tego kraju odnoszą się do świąt wielkanocnych ze szczególnym przywiązaniem. U naszych zachodnich sąsiadów jada się z tej okazji tradycyjne potrawy, zawierające w głównej mierze jajka w każdej postaci oraz świeże, wiosenne warzywa. Tradycyjne desery składają się w głównej mierze z pysznych herbatników, ciasteczek i czekoladowych zajączków.

Z okazji Świąt Wielkanocnych, Niemcy najczęściej przygotowują rozmaite wariacje na temat faszerowanych jajek. Mogą one być napełnione najróżniejszymi warzywnymi lub mięsnymi farszami, ponadto jajka często formuje się w kształt serc lub, z myślą o dzieciach – dekoruje się je na kształt zwierzątek, nie tylko smakowitych, ale także pięknie wyglądających na świątecznym stole. Aby zainspirować Państwa do samodzielnego przygotowania takich pomysłowych, faszerowanych jajek, przedstawiamy łatwy przepis:

składniki: 4 jajka, 50 g żółtego sera, 2 ząbki czosnku, majonez, zielona sałata, rzodkiewka, ogórek, marchew, pieprz ziarnisty, żurawina, szczypiorek, pietruszka
sposób przygotowania: ugotowane na twardo jajka przekroić na pół i wydrążyć żółtka, które należy utrzeć z majonezem, następnie oddać wyciśnięty czosnek i starty na drobnych oczkach ser. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Farsz przełożyć do białek. Półmisek udekorować liśćmi sałaty, pokrojoną w paseczki marchewką i rzodkiewką. Jajka posypać szczypiorkiem lub pietruszką.

Popularnym w Niemczech wielkanocnym przysmakiem jest również nadziewana papryka. Oczywiście,Dania świąteczne w Niemczech
danie to można przygotowywać również na co dzień, jednakże święta Wielkanocne sprzyjają pomysłowemu i dekoracyjnemu wykonaniu takiej potrawy. W czasie świąt nadziewana papryka jest niewątpliwie pyszną przystawką, a ponadto możemy podawać ją na zimno lub na ciepło, w postaci zapiekanej. Do napełnienia papryki możemy zastosować najróżniejsze farsze warzywne, jajeczne lub mięsne i pięknie udekorować półmisek. Do zrobienia takiej pysznej papryki będziemy potrzebować:

składniki: po jednej papryce zielonej, czerwonej i żółtej, 30 dkg twardego żółtego sera, 3 jajka, 3 ząbki czosnku, majonez, szczypiorek
sposób przygotowania: ser zetrzeć na drobnych oczkach, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać.  Dodać majonez. Papryki należy przekroić i wyciągnąć z nich nasiona. Następnie nałożyć farsz, pozostawiając miejsce na włożenie ugotowanych na twardo jajek. Papryki włożyć do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem włożyć do środka jajka i posypać szczypiorkiem.

0
0