Jajka faszerowane sosem tatarskim, szpinakiem, łososiem

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dania wielkanocneW chrześcijańskiej obrzędowości wielkanocnej, jajka uważane są za symbol nowego życia i odradzania się po śmierci. Nie dziwi więc fakt, iż tak mocno weszło ono do naszej kultury. Z tego też powodu, podczas Świąt Wielkanocnych, z jajek przygotowuje się najróżniejsze dania i potrawy. Przedstawiamy zatem kilka prostych i szybkich przepisów na smakowite, tradycyjne potrawy z jaj.


JAJKA FASZEROWANE Z SOSEM TATARSKIM
składniki: 8 jajek, 10 dkg szynki, 3 łyżki gęstej śmietany, sól, pieprz; na sos tatarski: majonez, pół szklanki śmietany, 4 ogórki kiszone, słoik marynowanych pieczarek, pół puszki groszku, szczypiorek lub natka pietruszki, pieprz
sposób przygotowania: jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić i wyjąć żółtka. Szynkę zmielić wraz z żółtkami, dodać śmietanę, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Połówki jajek napełnić masą. Sos tatarski: ogórki i pieczarki pokroić w drobną kostkę, wymieszać z majonezem, śmietaną, groszkiem i szczypiorkiem (bądź natką). Dla zaostrzenia smaku można dodać łyżeczkę musztardy stołowej. Doprawić pieprzem i polać jajka.

JAJKA ZE SZPINAKIEM
składniki: 4 jajka, 80 g posiekanego szpinaku, łyżka orzeszków piniowych, łyżka rodzynek, 3 łyżki oliwy z oliwek, 4 liście sałaty lodowej, sól, pieprzJajka faszerowane na święta
sposób przygotowania: jajka ugotować na twardo. Po wystudzeniu i obraniu odkroić 1/3 jajka i wydrążyć żółtko. Szpinak udusić do miękkości na oliwie z oliwek i doprawić do smaku. Do szpinaku dodać żółtko, rodzynki i orzeszki pinii. Masę nałożyć do wydrążonych białek. Ustawić na liściach sałaty i posypać szczypiorkiem dla dekoracji.

JAJKA Z FARSZEM Z ŁOSOSIA
składniki: 8 jajek na twardo, 15 dkg wędzonego łososia, 5 łyżek śmietany, łyżka masła, pomidor, biały pieprz, sól
sposób przygotowania: jajka po ugotowaniu pokroić wzdłuż i wyjąć żółtka. Łososia pokroić w paski. Żółtka utrzeć z masłem, dodać śmietanę, rybę i zmiksować na jednolitą masę. Napełnić farszem połówki jajek. Można ozdobić pomidorami lub oliwkami.

WIELKANOCNA PASTA JAJECZNA
składniki: 3 jajka, natka pietruszki lub szczypiorek, 2 łyżki majonezu, łyżka śmietany 18%, sól, pieprz
sposób przygotowania: jajka ugotować na twardo, następnie bardzo drobno posiekać. Dodać natkę pietruszki (lub szczypiorek). Doprawić do smaku i wymieszać z majonezem i śmietaną.

SAŁATKA JAJECZNA
składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo, 20 dkg pieczarek, puszka kukurydzy, biała część pora, majonez, sól, pieprz
sposób przygotowania: pieczarki umyć, pokroić i sparzyć wrzątkiem. Pokroić na talarki i posolić. Jajka pokroić w kostkę, wymieszać z pieczarkami, kukurydza i porem. Dodać majonez i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.

SMACZNEGO!

0
0