Przepisy na ciasta na Boże Narodzenie

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Któż z nas mógłby sobie wyobrazić tradycyjne polskie święta Bożego Narodzenia bez obecności domowych wypieków? Placki na świętaW tym czasie przecież wszystkie gospodynie pieką swoje specjały, które będą uświetniać rodzinne obchody tych najpiękniejszych w naszym kalendarzu świąt.

Bez wątpienia do najpopularniejszych polskich ciast należą wszelkie wariacje na temat pierników, bab i placków z miodem czy orzechami. Przedstawiamy zatem kilka prostych i sprawdzonych przepisów na przygotowanie tychże ciast.

PIERNIK Z POWIDŁAMI:
składniki: 40 dkg maki, 12,5 dkg margaryny, 25 dkg cukru, 2 jajka, 4 łyżki stołowe powideł śliwkowych, 3 łyżki kakao, 1 opakowanie przyprawy do piernika (około 40 gram), szklanka mleka, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, pół szklanki bakalii
do dekoracji: polewa czekoladowa, wiórki kokosa
sposób wykonania: margarynę roztopić i ostudzić, jajka ubić z cukrem na sztywna pianę. Dodawać kolejno mleko, kakao, mąkę z sodą oczyszczoną i przyprawę do piernika. Mieszając, dodać powidło śliwkowe. Na koniec wlać tłuszcz i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać bakalie i jeszcze raz wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy na keks (mniej więcej 12×35 cm) i piec około godzinę w temperaturze 16-170 stopni.

MIODOWIEC:
składniki na ciasto: 40 dkg mąki pszennej, 30 dkg mąki krupczatki, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki mielonego imbiru, 20 dkg masła, 3 jajka, 8 łyżek płynnego miodu, 100 ml śmietany 30%
składniki na krem budyniowy: pół litra mleka, 1 budyń waniliowy, 1 łyżka mąki krupczatki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 20 dkg masła, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny
dodatki: 30 dkg dżemu z czarnej porzeczki, kolorowe wiórki do dekoracji
polewa czekoladowa: tabliczka gorzkiej czekolady, około 10 łyżek śmietany 30%
sposób wykonania: Wymieszać razem mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, cynamon i imbir. Dodać kolejno masło, jajka, płynny miód i śmietanę. Po wymieszaniu zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części, owinąć w folie aluminiową i włożyć do lodówki na około godzinę. Każda część wyjąć, rozwałkować i ułożyć w formie 25×36 cm. W nagrzanym piekarniku (180 stopni) piec około 10 minut.świąteczne pierniczki
Masa: szklankę mleka wlewamy do garnka i gotujemy. Do pozostałego mleka dodać budyń waniliowy oraz mąkę krupczatkę i ziemniaczaną. Wszystko razem mieszamy aż do zagotowania.
Na każdą część upieczonego ciasta kładziemy masę i przykrywamy druga warstwą ciasta. Na górny placek wylewamy przestudzoną polewę i dekorujemy kolorowymi wiórkami lub orzechami.

SMACZNEGO!

0
0