Przepisy na wigilijnego karpia

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Ryba wigilijnaChyba w żadnym polskim domu nie sposób wyobrazić sobie magicznych Świąt Bożego Narodzenia bez obecności tradycyjnego karpia. Sposobów na jego przyrządzenie znaleźć można mnóstwo, jak jednak sprawić, aby wigilijna ryba smakowała jak nigdy dotąd?

Podpowiadamy Państwu zatem jak zachwycić gości i rodzinę wyszukanym, aczkolwiek jednocześnie prostym i szybkim przepisem na świątecznego karpia. Wigilijna ryba powinna być przede wszystkim miękka, opatrzona chrupiąca panierką. Przyrządzonego w ten sposób karpia najlepiej będzie podawać na przykład z domową ćwikłą i sokiem z cytryny.

ŚWIĄTECZNY KARP

czas przygotowania – około 30 minut
ilość porcji – sześć
składniki: około kilogram karpia w dzwonkach, sok z jednej dużej cytryny, 1 łyżeczka soli i pieprzu, pół szklanki mąki, pół szklanki bułki tartej, 2 jajka, 1 łyżeczka tymianku, 2 łyżki stołowe masła
sposób przygotowania: kawałki ryby zalać sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z chłodnego miejsca opanierować wszystkie kawałki w jajku, mące i bułce tartej. Dzwonki smażyć na rozgrzanym maśle do uzyskania złocistego koloru. Następnie przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia, posypać tymiankiem i piec przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni.

Karp w galarecie

KARP W GALARECIE

czas przygotowania – około półtorej godziny
ilość porcji – sześć
składniki: około półtora kilograma karpia, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 średnia cebula, litr wody, 1 łyżka stołowa cukru, 6 łyżeczek żelatyny, 1 łyżka rodzynek
sposób przygotowania: karpia umyć, pokroić w dzwonki, posolić i odstawić do lodówki. Warzywa obrać, umyć i ugotować w litrze wody (gotować około 30 minut). Do wywaru z warzyw wkładamy karpia pokrojonego w dzwonki oraz rybią głowę. Dodajemy łyżeczkę soli i cukier. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 25 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Rybę układamy na półmisku, przybieramy warzywami i dodajemy rozpuszczoną żelatynę wraz z rodzynkami. Doprawiamy jeszcze do smaku pieprzem i solą. Tak przyrządzoną rybę należy ostawić jeszcze w chłodne miejsce aby galareta odpowiednio stężała.

SMACZNEGO!

0
0