Świąteczny kompot z suszu

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Kompot z suszuTradycyjnych polskich Świąt Bożego Narodzenia nie sposób wyobrazić sobie bez pysznego kompotu z suszonych owoców. Mimo, ze w jego skład wchodzą zwykle te same produkty, jednak jego smak w każdym domu zasadniczo różni się. W czym zatem tkwi sekret wigilijnego kompotu?

Przepis na świąteczny kompot z suszu jest banalnie prosty. Nie potrzebujemy do niego wykwintnych składników ani aromatycznych przypraw, jak choćby w przypadku grzańca. Do wykonania smakowitego kompotu potrzebować będziemy przede wszystkim suszonych owoców. Najlepiej jeśli będą to przede wszystkim:
– suszone śliwki węgierki bez pestek,
– aromatyczne jabłka,
– gruszki,
– orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa.

Możemy także dodać nieco egzotycznych owoców, takich jak na przykład banany, ananas lub figi. Świetnie sprawdzą się także kawałeczki moreli, brzoskwini lub suszona cytryna i pomarańcza. Doskonale podkreślą one smak naszych rodzimych owoców oraz wprowadzą w wigilijnego jadłospisu nieco orientalnego charakteru.

Oprócz owoców może przydać się także cukier lun płynny miód, w zależności od tego jak bardzo słodki chcemy uzyskać nasz kompot. Przed przystąpieniem do zagotowania owoców, warto najpierw długo je namoczyć w tej samej wodzie, w jakiej będą gotowane. Dzięki temu owoce uwolnią swój najlepszy aromat oraz nieco zmiękną.

Kompot z suszekWszystkie owoce następnie gotujemy na wolnym ogniu przez około pół godziny. Po tym czasie powinniśmy kompot dosłodzić, jeśli to konieczne. Do poprawienia smaku możemy także dodać szczyptę przyprawy do piernika, goździki lub kawałek gałki muszkatołowej. Dzięki temu zyskamy niepowtarzalny smak i aromat oraz tak potrzebne zimą właściwości rozgrzewające.

Przed podaniem możemy z kompotu usunąć rozgotowane owoce lub pozostawić je. Jeśli nasi domownicy nie przepadają za tak podawanymi owocami, śmiało możemy użyć ich na przykład jako dodatku do ciasta, najlepiej aromatycznego piernika z korzennymi przyprawami. Możemy także udekorować nimi inne świąteczne wypieki. Gotowane śliwki idealnie tez podkreślą smak sosów i mięs, dlatego śmiało powinniśmy eksperymentować z ciekawymi smakami podczas tegorocznej, rodzinnej Wigilii.

Życzymy Wesołych Świąt i… smacznego!

0
0