Przepisy na tradycyjne potrawy wielkanocne

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Potrawy wielkanocneWielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkiej Nocy. Z tego tez powodu powoli zaczynamy przygotowywać się do zrobienia tradycyjnych potraw wielkanocnych. W większości z nich pojawią się jajka, kiełbasa, chrzan oraz świeże, wiosenne warzywa. Specjalnie dla Państwa przygotowaliśmy więc kilka prostych i sprawdzonych przepisów na typowe, tradycyjne wielkanocne potrawy.

FASZEROWANE JAJKA
składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo, 5 dkg suszonych grzybów, 2 łyżki startego charznu, żółtko, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżka oleju, 3 łyżki masła, bułka tarta, sol, pieprz
sposób przygotowania: grzyby namoczyć i ugotować, jajka pokroić na połówki i wyjąć żółtka. Jaja posiekać z grzybami, masłem, chrzanem, natką pietruszki, sol, pieprzem i żółtkiem. Nadziać skorupki i posypać bułką tartą. Jajka farszem do dołu przysmażyć na gorącym oleju. Można podawać na zimno lub gorąco.

WIELKANOCNY PASZTET Z ZAJĄCA
składniki: 40 dkg mięsa z zająca, 40 dkg mielonej wieprzowiny, 1 cebula, 2 czerstwe bułki, 10 dkg surowego boczku, 1 pietruszka, 2 marchewki, 4 jajka, garść suszonych grzybów, 10 ziaren jałowca, pieprz, sól, masło, bułka tarta
sposób przygotowania: warzywa, mięso i grzyby dusić przez około godzinę. Czerstwe bułki namoczyć w wywarze, zmielić w maszynce, dodając mielone, jajka, sól i przyprawy. Ułożyć w formie i piec przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Zupa chrzanowa na wielkanocBARSZCZ BIAŁY Z KIEŁBASĄ
składniki: 5 litrów wody, 1 kg białej kiełbasy, 10 ziemniaków, 2 marchewki, główka czosnku, 5 plasterków boczku, 4 liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, cebula, 1,5 szklanki kwaśnej śmietany, 2 łyżki mąki, pół łyżeczki kwasu cytrynowego, sól, pieprz ziołowy
sposób przygotowania: kiełbasę ugotować, boczek podsmażyć, cebulę przypiec nad ogniem. Do wody z kiełbasy dodajemy czosnek, cebulkę, ziemniaki, marchew, boczek i przyprawy. Gotować do miękkości. Dodać kwasek i śmietanę zmiksowaną z mąką. Doprawić do smaku. Podawać z kawałkami kiełbasy, jajkiem na twardo i łyżeczką chrzanu.

BUKIET WIELKANOCNY
składniki: 6 buraków ćwikłowych, 5 jajek, 1 cebula, 3 ogórki konserwowe, pół pęczka szczypiorku, pół pęczka natki pietruszki, pół pęczka koperku, 3 łyżki majonezu, sok z cytryny, sól, pieprz
sposób przygotowania: buraki ugotować, obrać i wydrążyć na kształt małych miseczek. Buraki oprószyć solą i skropić sokiem z cytryny. Ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę. Cebulę, ogórki drobno pokroić, natkę, koperek i szczypiorek posiekać. Pokrojone składniki ułożyć w buraczanych miseczkach. Dodać majonez i przyprawić. Do dekoracji można użyć pokruszonego żółtka.

TARTY CHRZAN NA ŚWIĘTA
składniki: 5 ugotowanych jajek, 2 słoiczki chrzanu, 5 łyżek śmietany lub naturalnego jogurtu, cukier
sposób przygotowania: chrzan odcisnąć z nadmiaru soku. Żółtka utrzeć ze śmietaną i cukrem. Dodać białka i chrzan. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

SMACZNEGO!

0
0